Logga in





skolverksamhet

Jag har lång erfarenhet av arbete inom skolverksamheten. Den sträcker sig från förskola till vuxenutbildning/KY. Jag arbetar då både med elever och personal utifrån olika hälsoaspekter.

För er i inom barn och ungdomsverksamheten så ligger många tjänster i att arbeta tillsammans med barnen och ungdomarna. Genom att låta de delta i diskussioner och utföra praktiska moment erbjuds de en chans att utveckla sina tankar kring sin hälsa.

hälsoaktiviteter

Avslappning

Avslappning är för alla årskurser. För de mindre barnen varvas avslappningen med att lära känna sin kropp i avslappnat läge och då musklerna arbetar aktivt. Detta görs genom olika övningar och lek och avslutas med en stunds avslappning.
För de äldre barnen kan en kort teori om de positiva effekterna med avslappningen kombineras med olika praktiska avslappningsövningar

Värderingsövningar

Värderingsövningar är ett sätt att få barnen/ och ungdomarna att engagera sig och ta ställning för händelser och påståenden gällande ständigt aktuella frågor så som alkohol, mobbning och familjen. Att ställningstagandet sker på ett lekfullt sätt ger dem utrymme att våga lite extra. De olika påståendena som ligger till grund för ställningstagandet ger tillåtelse för en bra diskussion mellan ledare och enskild deltagare. Ytterligare en bra effekt med värderingsövningarna är att öka respekten gentemot varandra ökar då det inte är tillåtet att avbryta den som talar.

Samarbetsövningar

Syftet med samarbetsövningar är dels att få en grupp att lära sig samarbeta, men även att få gruppen att känna tillit gentemot varandra inom gruppen. Ytterligare ett syfte kan vara att få en ny grupp att lära känna varandra.

DUB (du bestämmer)

Samtalsmetod för äldre skolbarn i högstadiet åk 9/ gymnasiet där samtalsformen sker i individ och gruppträffar och där själva samtalen och olika arbetsblad ligger till grund för träffarna. Syftet med metoden är att deltagaren ska klargöra det egna förhållandet till begreppet hälsa och dra slutsatserna av detta, samt att eventuellt sätta upp egna mål för eventuell förändring.

Hälsolekar

Hälsolekar är ett pedagogiskt sätt att tala med de mindre barnen om hälsa, och hur de mår. Ett exempel på en hälsolek är ”vad ska bort” där barnen ges fyra alternativ varav en inte passar ihop med de övriga 3. Diskussionen förs sedan om samtliga alternativ där vi reder ut vad som var mindre bra med det borttagna alternativet. En annan övning under temat rörelse är olika lekar där de rör sig till musik och får lära sig hur sin kropp fungerar i rörelse samt stillastående. Detta leder till ökad kroppskontroll.

Föreläsningar/ Samtal

Föreläsningar/ samtal som involverar barnen/ ungdomarnas egna åsikter om begreppet hälsa, kost motion, stress ideal etc. Samtalen kan vara lämpligt att användas som veckoträffar i exempel tjejgrupper. Samtalen kan även involvera barnen/ ungdomarna genom olika småprojekt inom de olika ämnena. De olika samtalen och projekten kan anpassas efter ålder och årskurs.

massage

Massagesagor

Enkla massagerörelser som kombineras till en liten saga där barnen jobbar två och två. Har en lugnande och avslappnande effekt. Sagorna kan även hittas på tillsammans i guppen och kan berättas av ledaren eller något av barnen.

Massage

Enkel massage för äldre barn där de arbetas två och två sittandes på en stol. De får lära sig enkla grundgrepp för att kunna utföra en stunds massage för nacke och axlar.

Ansiktsmassage

Enkel ansiktsmassage för äldre barn där de arbetar två och två liggande på golvet/ madrass. De får lära sig avslappnande ansiktsmassage som ger en skön avslappning. 

 

 

Nyheter

Träning i vinter
Höst och vinter innebär roligt träning individuellt och/eller i grupp. 

Kontakta mig för detaljer!

----

Aktiebolag
Häggmans Hälsa är numera aktiebolag.